4 Ekim 2015 Pazar

EVDE ELMA SİRKESİ YAPIMI

Evde elma sirkesi yapımı
  Evdeki elmalar yenilmeyince elma sirkesi yapmaya karar verdim. Daha önce elma sirkesini cildimi temizlemek için kullanırdım. Marketlerden hazır olarak alırdım. Hazır olarak alınan sirkelerin bir yararı olmadığını çok yerde anlatılıyor. Ben de neden kendim yapmayayım dedim. İnternette oldukça fazla tarif var. Hangi tarif daha iyi onu bilemiyorum.

Elma sirkesi nasıl yapılır
Ben denemek için az bir miktar yaptım. Bunun için 1 litrelik kavanoz kullandım. Diğer kullandığım malzemeler:

* Küçük 6 tane elma (büyük de kullanılabilir),
* 1 tatlı kaşığı tuz,
* 1 tatlı kaşığı bal,
* Üzerini basacak kadar su,
* 1 litrelik kavanoz.

     Elmaları küçük küçük doğradım. Elmaların küçük doğranması sirkenin oluşumunu hızlandırıyormuş. Daha sonra suyu, balı ve tuzu ekledim. Şişenin kapağını kapattım. Elmalar en başta suyun üst kısmında duruyordu. Ara ara ben çalkaladım. Yavaş yavaş alt kısma inmeye başladı. Yaklaşık bir buçuk ay beklettim. Üzerinde beyaz bir tabaka oluştu.(Bu sirkenin olduğu anlamına geliyormuş.) Kokusu ekşimsi bir hal aldı. Yalnız marketlerde satılanlar kadar homojen olmadı, İçinde biraz partiküller vardı. Ben de süzdüm.

  Bazı tariflerde kapak kapatılmayıp, bez sarılmış şişenin ağzına. O yöntemle de şişenin etrafına sinekler toplanmaya başlayınca sirkenin olmaya başladığı anlamına geliyormuş. 

   Elma sirkesini yemeklerinizde, cildinizi temizlemek (özellikle sivilceli ciltler) için kullanabilirsiniz. Daha fazla kullanım alanı var aslında. Daha sonra ayrıntılı olarak paylaşabilirim. Sizin bildiğiniz püf noktaları varsa yazabilirsiniz. Mutlu haftalar ....

 


12 yorum:

  1. Hazır sirkelerin içinde katkı yada koruyucu olabiliyor.
    Ben hayret etmiştim etiketi okuduğumda.
    Sirke yahu bu, bozulmaz, bir şey olmaz.
    Bir şey eklemeye ne gerek var!
    :)
    Çok iyi yapmışsın, değerlendirmişsin arkadaşım.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle demek kki çok uzun süre satıyorlar koruyucu koyduklarına göre :) Teşekkür ederim :)

      Sil
  2. En õnemli etkisi gõbeği eritiyor

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle deneyeceğim.
    tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. valla güzel bir DIY projesi olmuş, en azından doğal olduğuna emin olabilirsin :)

    YanıtlaSil
  5. ben daha önce sanırım zahide yetişin programında Feridun konakın eşi gül sirkesi yaparken görmüştüm ve yine yanlış hatırlamıyorsam mayalamak amaçlı bir miktarda sirke katmıştı karışımına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet farklı tariflerde, nohut ve sirke de kullanılmış. Hangisi daha iyidir hiç bilmiyorum

      Sil
  6. bende yapmıstım benım tarıfımde baal yerıne sırke vardı ama elmaların rengı degısıp kokunca güvenemedim sonra zehırlenmemek ıcın döktüm acaba hatamı yaptımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o normaldi bence, rengi koyulaşıp kokması gerekiyo. zaten kötü kokar ya sirke :)

      Sil

'Adsız'(anonim) olarak artık yorum yapabilirsiniz. Bu özellikle,beni takip edebilirsiniz. Yorumlarınız için teşekkürler ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...