13 Nisan 2016 Çarşamba

PENYE İPLE YUVARLAK KİLİM YAPIMI- ANLATIMLI VE ŞEMALI

Penye ip ile kilim 
    Penye iplerden kilim örmeyi planlıyordum. Öncelikle ipimi aldım. Penbe, mavi ve beyaz olacaktı. Başladım ama bir sorun vardı, ipin rengini değiştirdiğimde büzdürdü örgüm. Defalarca söktüm, defalarca ördüm. Çünkü iplerin kalınlıkları eşit değildi. Pembe ile puf, mavi ile kilim ördüm. Kilim bildiğiniz sebepten yine biraz büzdürdü ama büzgülü büzgülü değişik oldu. Bu sefer sökmeye kıyamadım. Kaliteli bir iple yuvarlak büzgüsüz kilim nasıl  örülür onu anlatacağım şimdi sizlere :)


    Önclikle malzemelerimizi hazılıyoruz. Kilim için malzemlerimiz 4-5 numara tığ( yine de ipi aldığınız yere sorun numarasını), 1,5 kg penye iplik ve bolca zaman..


 * Başlangıç için öncelikle sihirli halka yapıyoruz. Sihirli halka yapımını > buradan <izleyebilirsiniz. Sihirli halka içini 12 tane ikili tarbzan (ipi tığla dolayıp iki kere çıkmak) ile dolduruyoruz. Döndüğümüz yere gelince birleştiriyoruz iki ucunu.

* Bir üst sıraya çıkmak için 2 zincir çekip çıkıyoruz. 2. sırada her boşluğa çift ikili trabzan yapıyoruz. Bu sırayı da birleştirip 3 sıraya iki zincir çekip çıkıyoruz.

* 3. sırada boşlukları 1 tek 2 çift ikili trabzan ile dolduruyoruz.

*4. sırada 2 tek 1 çift,

*5. sırada 3 tek bir çift

*6 sırada 4 tek bir çift

   Bu şekilde her sırada tek dolguları 1 artırıyoruz.  Yani 7. sırada 5 tek 1 çift , 8. sırada 6 tek 1 çift, 9 sırada 7 tek 1 çift ikili trabzan ile devam ediyoruz. Genişleyip büyümesi için böyl artırmalar yapıyoruz.


Kenar örgü modeli

    Beyaz ile gösterdiğim kısma geçtiğinizde her deliği sık iğne ile 1 sıra dolduruyoruz. 2. sırasında 1 zincir 1 tekli tranzan , 1 zincir 1 tekli trabzan şeklinde bu sırayı bitiriyoruz. 3. sırasında bir boşluk bırakıp ikinci boşluğa 1 tane ikili trazan 1 zincir, 1 tane ikili  trabzan, 1 zincir yaparak toplamda 6 trav-bzan olunca.3. boşluğun başına sık iğne ile geçiyoruz. Aynı şekilde diğer boşlukları dolduruyoruz. Ve bitiriyoruz....

Yuvarlak örgü şeması(modeli, şablonu)
    Yuvarlak örgüler için bu örgü şemasından da faydalanabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Bir sonraki yayın kalıpsız etek dikimi olabilir takipte kalın . Huzurlu günler.

    NOT: İpi markasını merak ediyorum söyler misiniz derseniz spotine iplik , @yavuzlariplik .


"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!"


 

11 yorum:

  1. Harika olmuş canım ellerine sağlık son zamanlarda Penye ip çok meşhur oldu ortaya harika işler çıkıyor :) Bir gün pufun yapımının anlatabilir misin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim canim :) Tabi ki... Anlatirim ama ihtiyacim olmadigindan öremiyorum :) ilknordugumde anlaticam

      Sil
  2. Çok güzel olmuş eline emeğine sağlık örgü örmek çok keyifli ve eğlenceli bir iş hele de ip bitmeye başladıkça güzel şeyler ortaya çıkıyor ya değmeyin keyfime.
    İpin rengine bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bagimliliknyaptigi kesin hele de guzel seyler cikiyosa dedigin gibi :) Tesekkur ederim :)

      Sil
  3. bu renklere bayılıyorum cok güzel olmus arkadaki nedir acaba ilgimi çekti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, bu renkler iç açıcı gercekten :) arkadakiler biri puf , digeri ise boyayip kapladigim sandik, ikisi de dekoratif amacli :)

      Sil
  4. Ellerine sağlık tatlım :) Benim de öresim geldi şimdi, ne yapsam örsem mi? :D

    YanıtlaSil
  5. İplik değişikliğinden kaynaklanan sorun bence hafif büzgüsüyle farklı bir hava katmış çok da güzel görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba sizi blog keşif etkinliğinden takibe aldım bana da beklerim sevgiler :)
    http://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

'Adsız'(anonim) olarak artık yorum yapabilirsiniz. Bu özellikle,beni takip edebilirsiniz. Yorumlarınız için teşekkürler ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...